Keri Smith, som bland annat skrivit boken Mess och Wreck This Journal satt vaken en natt och gjorde en lista på hur man blir en upptäckare av världen. Fast jag skulle vilja applicera den här listan på konstnärer, det är detta vi gör, om någon undrar. Särskilt under utbildningstiden. Här mina anteckningar:

Nummer 1 Always be looking: Det skulle kunna beskrivas som att ta på sig sina konstglasögon, som mina gamla konstlärare brukade säga. Att observera det som finns runt omkring. Verkligen titta. Se igenom och bakom.

Nummer 2 Consider everything alive & animate: Här kom foto in för mig, foto och video. Att besjäla saker, tycka synd om dem, ge dem ett sammanhang, såna saker.

Nummer 3 Everything is interesting: Så sant, och det betyder även att man inte får så mycket vila, det är därför det krävs en massa kalorier för att hålla kroppen igång.

Nummer 4 Alter your course often: Inget är skrivet i sten, saker skiftar, du vet ingenting!

Nummer 5 och 6 Observe for long durations och Notice the stories around you: Jag kommer att tänka på mina år som bartender.

Nummer 7 Notice Patterns, make connections: är nog det jag gjorde mest under min utbildningstid. Som jag snokade runt och försökte hitta sakers mönster och mening.

Nummer 8 Document your findings in a variety of forms: Det kan vara lera, det kan vara med gem eller tejp, det kan vara i en loggbok, och nu är det mest i Instagram. Jag gillar Instagram för det är samma sak som många av oss konstnärer alltid sysslat med, bara det att innan så fick man inte den direkta responsen, inga likes precis. Det tog veckor för våra snapshots att framkallas och vi satte bilderna i album eller i skolådor. Men det var ett dokumenterande av vardagen. Nu tar vi bilder av dessa bilder och lägger ut på Instagram, så får vi några likes, några år för sent.

Nummer 9 Incorporate indeterminancy: se nummer 4.

Nummer 10 Observe movement: Loggbok!

Nummer 11 Create a personal dialogue with your environment: Gör det hands on med video!

Nummer 12 Trace things back to their origins: Det är inte det man tror först, eller så är det det. Det vet du inte.

Nummer 13 Use all of your senses in your investigations: även andras, man kan få hjälp.

Boken hittar du här.


Hang In There på Galleri 21

Do a Bad Job and Make it Worse

Lots of PEople Smiling Back at You

Quote of the Month

STUDIO JOURNAL

Saker jag gör, läser, ser, lyssnar och tänker på.

Things I do, read, see, watch, listen to and think about.


Loading